Couronne – Biljard med små träpuckar

Couronne är ett enkelt spel för alla

Hej allesammans och välkomna till ett nytt inlägg här hos marialiv. Idag ska jag prata om ett spel som faktiskt är väldigt kul men även simpelt. Couronne är ett spel jag personligen spelat ganska många gånger under min barndom men jag ska vara helt ärligt mot dig och erkänna att jag inte hade någon som helst aning om att det heter Couronne.

Jag har för mig att vi kallade det för minibiljard, biljard eller något åt det hållet i alla fall. Hur som helst är det här inget spel jag hade någon historiska fakta om så som vem som faktiskt uppfann spelet men min personliga tanke var att det bara är en förenklad version av biljard som skapats för barn som fått sina egna spelregler från olika håll och kanter.

Det visar sig dock att detta spel har en intressant historia som jag berättar mer om här nedanför. Spelet Couronne är riktigt kul och enkelt!

På den tiden när jag var bar om jag minns det rätt så hade spelet inte alls många regler utan det gick helt enkelt ut på att skjuta ner alla träpuckar som jag kallar dom för i sin egen färg ner i dom fyra hållen. Reglerna var precis som i biljard att så länge man sänker en får man fortsätta och när man missar är det motståndarens tur att spela. Reglerna är alltså väldigt simpla.

Intressant om spelet Couronne

Spelet Couronne är inte bara en förenklad variant av biljard som jag trott hela min uppväxt utan har även en intressant historia som börjat långt innan biljardens. Spelet härstammar nämligen ifrån brädspelet Carrom.

Carrom är ett spel som man tror har sitt ursprung i Indien där man än idag spelar detta spel på många platser i Indien. Brädspelet Carrom är egentligen samma sak som dagens couronne men i Carrom så använder man sina fingrar istället för köer för att skjuta ner brickorna i hållen.

Vår svenska version av spelet dvs Couronne är också en betydligt mindre bräda, man använder små brickor istället för stora brickor och att vi då har köer för att spela med. Här till häger ser du en bild på spelet Carro och dess brickor som är massivare och större än i svenska spelet Couronne. Om du tycker Couronne är kul så borde du nog också gilla olika roulettevarianter.

Det är faktiskt vissa människor som tävlar i Couronne och har vunnit stora vinster. Du kan läsa mer om detta hos stora-vinster.se eftersom de är mer insatta i stora vinster.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*